30.000FT FELETTI VÁSÁRLÁS ESETÉN A SZÁLLÍTÁS INGYENES.

Blog

Tészta Kisokos: Ismerkedés az Olasz Tésztafajtákkal

Tészta Kisokos: Ismerkedés az Olasz Tésztafajtákkal

Az olasz konyha számtalan ínycsiklandó tésztafajtát kínál, amelyek mindegyike különleges ízzel és textúrával rendelkezik. Az alábbiakban bemutatunk egy kisokost az olasz tésztafajtákhoz, hogy segítsen eligazodni a gazdag választékban. Ismerkedjünk meg néhány ikonikus tésztafajtával és fedezzük fel, melyik milyen szószokkal párosítható!

 

Tésztafajta

Leírás

Spaghetti

Hosszú, vékony és kerek tészta. Kiválóan működik a klasszikus paradicsomos szósszal, valamint fokhagymás és olívaolajos öntetekkel.

Spaghettoni

Ez a tészta nagyon hasonlít a spaghettire, de vastagabb és hosszabb. A vastagabb átmérő miatt tartósabb és intenzívebb ízű.

Capellini

A capellini, más néven angeli hajszál tészta, nagyon vékony és finom. Gyorsan fő, így ideális gyors és könnyű tésztaételekhez.

Fettuccine

A fettuccine széles és lapos tészta, amelyet hosszú szalagokra vágva tálalnak. Kiválóan működik gazdagabb és sűrűbb szószokkal, például a tejszínes szósszal.

Tagliolini

A tagliolini hasonlít a fettuccine-hoz, de vékonyabb és keskenyebb. Ez a finom tészta jól működik könnyű és friss szószokkal.

Pici

A pici egy vastag és rövid tészta, amelyet általában Toszkánában találunk. Kiválóan működik húsos és töményebb szószokkal.

Bucatini

A bucatini hosszú és vastag tészta, belül azonban üreges. A lyukak lehetővé teszik, hogy a szósz a tészta belsejébe hatoljon, így izgalmas ízélményt nyújt.

Sedani

A sedani vastag és cső alakú tészta, amelynek végén lekerekített bevágások találhatók. Kiválóan működik olyan sűrű szószokkal, amelyek elakadnak a bevágásokban.

Strozzapreti

A strozzapreti hosszú és formára tekert tészta. A név jelentése "sztrozzáló papok", ami arra utal, hogy a tészta annyira finom, hogy még a papokat is "fojtogatta". Ez a tészta kiválóan működik mindenféle szószhoz.

Calamarata

A calamarata vastag és gyűrű alakú tészta, amely különösen emlékeztet a tintahal karikáira. Ez a tészta kiválóan működik tenger gyümölcsei alapú szószokkal.

Maltagliati

A maltagliati szabálytalan alakú tészta, amelyet általában a maradék tésztából készítenek. A neve jelentése "rosszul vágott", és a természetes formája miatt egyedülálló textúrát nyújt.

Penne

A penne henger alakú tészta, amelynek végén kúp alakú bevágások találhatók. Ez a tészta remekül tapad a sűrűbb és ragadósabb szószokhoz, például a bolognai vagy a ricottával készült szószhoz.

Fusilli

A fusilli spirál alakú tészta, amely tökéletesen csavarodik és felveszi a szószokat. Gyakran használják salátákban és hideg tésztaételekben.

Farfalle

A farfalle, vagy pillangó tészta, kis "szárnyakból" áll, amelyek a központban össze vannak csíptetve. Ez a tészta jól működik könnyebb szószokkal és friss zöldségekkel.

Rigatoni

A rigatoni vastag, cső alakú tészta bordákkal a felületén. A bordázat segít a szósz tapadásában, és kiválóan működik sűrűbb és töményebb szószokkal.

Linguine

A linguine hosszúkás, lapos tészta, amely hasonlít a spaghettihez, de kissé szélesebb. Jól működik könnyű és friss szószokkal, például a citromos és fokhagymás olívaolajos öntettel.

Tagliatelle

A tagliatelle széles és lapos tészta, hasonlóan a fettuccine-hoz. Ez a tészta remekül működik krémes szószokkal, például tejszínes gombás vagy szarvasgombás szósszal.

Orecchiette

Az orecchiette kis, fül alakú tészta, amelyet általában Puglia régióban használnak. A mélyedések tökéletesek a sűrűbb és töményebb szószokhoz, például a brokkolival és parmezánnal készült szósszal.

Farfalloni

A farfalloni nagyobb méretű pillangó tészta, mint a farfalle. Az ízletesen ránézésre emlékeztet egy pillangóra.

Garganelli

A garganelli henger alakú tészta, amelyet a tésztagyártás során hengeres deszkával tekercselnek. Ez a textúra segít a szósz tapadásában.

Pappardelle

A pappardelle széles, lapos tészta, hasonlóan a tagliatelle-hoz, de még szélesebb. Jól működik sűrű és húsos szószokkal, például a vadhús raguval.

Tortellini

A tortellini kis, töltött tészta, amely különböző töltelékkel kapható, például sajt, sonka vagy spenót. Általában levesekben vagy könnyű szószokban tálalják.

Cannelloni

A cannelloni nagy, henger alakú tészta, amelyet töltelékkel, például hússal vagy ricottával töltünk meg, majd sütőben sütünk. Gyakran szószba vagy béchamel mártásba helyezik, majd gratinálják.

Ravioli

A ravioli kis töltött tészta négyzetek vagy körök formájában. Töltelékként gyakran használnak sajtot, húst, zöldségeket vagy tenger gyümölcseit. A raviolikat általában szószban főzik vagy pirítják.

Spaghettini

A spaghettini egy vékonyabb verziója a hagyományos spaghettinek. Hosszú és vékony szálakból áll, ideális könnyű szószokhoz.

Linguine

A linguine hosszúkás, lapos tészta, hasonlóan a spaghettihez, de kicsit szélesebb. Jól működik könnyű és friss szószokkal.

Caserecci

A caserecci egy kézzel készített, durva textúrájú tészta. Gömbölyű és enyhén hajlított formája van.

Mezzi Rigatoni

A mezzi rigatoni közepes méretű, henger alakú tészta bordázott felülettel.

Penne rigate

A penne rigate henger alakú tészta, amelynek végén kúpos bemélyedések találhatók. Jól működik sűrűbb szószokhoz.

Fusilli

A fusilli spirál alakú tészta, amely jól felveszi a szószokat. Gyakran használják salátákban és hideg tésztaételekben.

Lumache

A lumache nagy, csiga alakú tészta. A mélyedések és a formája ideálisak a töményebb és sűrűbb szószokhoz.

Rigatoni

A rigatoni vastag, cső alakú tészta bordákkal a felületén. Jól működik sűrűbb és töményebb szószokhoz.

Paccheri

A paccheri vastag és henger alakú tészta, amely belül is üreges. Ideális tömény és gazdag szószokhoz.

Conchiglioni

A conchiglioni nagy, kagyló alakú tészta. A mélyedések tökéletesek a sűrűbb és gazdagabb szószokhoz.

Lumaconi

A lumaconi nagy és csiga alakú tészta, amelynek formája emlékeztet a meztelen csigaházra.

Scialatielli

A scialatielli hosszú és lapos tészta, hasonlóan a fettuccine-hoz. Kiválóan működik mindenféle szószhoz.

Pennoni rigati

A pennoni rigati henger alakú tészta, bordázott felülettel. Jól tapad a sűrűbb és ragadósabb szószokhoz.

Sedani

A sedani vastag és egyenes tészta, amely belül is üreges. Gyakran használják főzés után töltött tésztaként.

Tofe

A tofe hosszú, vékony és kúpos tészta. Könnyű és friss szószokhoz ajánlott, valamint salátákban is használható.

Tortiglioni

A tortiglioni vastag, cső alakú tészta, amelynek felülete bordázott. Jól működik sűrűbb szószokhoz és gratináláshoz.

Ziti Tagliati

A ziti tagliati henger alakú tészta, amelyet laposan vágva készítenek. Kiválóan működik a sűrű és ragadós szószokkal.

Gnocchi

A gnocchi kis gombócokból készült tészta, általában burgonyából. Puha és enyhén rágós textúrája van.

Penne candele

A penne candele hosszú, vastag és henger alakú tészta. Tartósabb és sűrűbb szószokhoz ajánlott.

Spaghetti alla Chitarra

A spaghetti alla chitarra hosszú és széles tészta, amelyet húrok segítségével készítenek. Jellegzetes textúrája van.

Fettuccine

A fettuccine széles, lapos szalagokra vágott tészta. Gazdagabb és sűrűbb szószokhoz ajánlott.

Maccheroni

A maccheroni henger alakú, cső formájú tészta. Alkalmas sűrűbb és nehéz szószokhoz.

Serpentine

A serpentine kanyargós tészta, hasonlóan a fusillihez, de lazább tekercsekkel.

Casereccia

A casereccia hosszú és kézzel készített tészta. Enyhén hajlított formája van és durva textúrával rendelkezik.

Ditalini

A ditalini kicsi, cső alakú tészta, amely hasonlít a nagyobb méretű rigatonira.

Tubetti

A tubetti rövid, cső alakú tészta. Ideális levesekhez és tésztasalátákhoz.