Otthonunk hagyományos receptje alapján készült tipikus toszkán keksz. Csúnya, de finom, mogyoróból és tojásfehérjéből készült száraz keksz, mely szabálytalan alakú, de ahogy a neve is mutatja, rendkívül ízletes. Elkészítésük meglehetősen egyszerű, a mogyorón kívül csak cukorra és tojásfehérjére van szükség: az összetevőket összekeverjük és megfőzzük, majd formázás után a sütőben tesszük a kekszet. Ropogós és omlós, ideális egy csésze tea vagy kávé kíséretében. Egyszerű hozzávalókból készült, tökéletes harapnivalóként vagy reggelire, a gyerekek nagy kedvence.
Termelői információk
1959 óta a Le Dolcezze di Nanni eredeti olasz kekszek és sütemények (dolce) gyártója. A cég Ponte D'Arbiában található, a Val D'Arbia szívében, a Via Francigena (Toszkána) mellett Siena-ban. Marini Giovanni (barátai "Nanni"-nak) családja 1984 óta látja el az ínyenceket szerte a világon gyönyörű termékekkel, amelyek a sienai ősi cukrászati hagyományokon alapulnak. Ezeknek az ízletes, kézzel készített termékeknek a teljes kézműves gyártása kiváló minőségű (természetes és tartósítószer nélküli) alapanyagokból készül, így a "Nanni" péksüteményei és kekszei ismertté válnak az ínyencek és a high-end vendéglátóhelyek körében. Szigorúan kézzel készített és híres az egész világon. Az alapot továbbra is réz edényekben főzik, majd kézzel formázzák, hogy a régi ízek változatlanok maradjanak. A gondosan válogatott mandulából készült Ricciarellit és Amarettit egyenként összegyúrják, majd „megcsípik”.